Av Stefan Henriksson i mars 2019
Orientering är en relativt billig sport och är inte en prylsport på samma sätt som en del andra sporter (längdåkning, cykel osv). Men det är ändå en del utrustning som behövs. Vi har här samlat en del av våra erfarenheter som vi delar med oss av. Notera att detta är dels övergripande och våra åsikter. Vissa av er kan säkert tycka annorlunda. Skriv då gärna det i kommentarsfältet.
Innehåll
Skor | Kompass | Stämpelbricka (SI-card) | Puls- GPS-klocka | Pannlampa
Skor
Att välja skor för orientering och träning är svårt. Man springer på allt från asfalt till blötmyr och från tallhed till isiga berghällar. Och det är förstås därför många av oss har flera par skor med olika egenskaper. De senaste åren har dessutom i och med traillöpningens utveckling inneburit en formlig explosion av olika skomodeller som även funkar för orientering. Viktigast är att hitta en sko som passar just din fot och som du trivs med. Även för orienteringsskor är det också viktigt att fundera på om du behöver en stabil eller vill ha en lätt sko.
Dobbskor - grunden
Grunden i skohyllan är dock alltid en orienteringssko eller trailsko med klassisk gummisula utan metalldubbar, dvs en dobbsko. Det finns många märken och modeller men några av de vanligaste är:
- Inov-8 (200, 210, 212, 230)
- Icebug (Acceleritas)
- VJ (Irock, XTRM)
- Bagheera (Zepto, Fury, Ultra)
- Salomon (Speedcross)
Dubbskor – när det är halt
För vinterträningen (på snö och is) och när det är blött och stenigt är en sko med metalldubb (dubbsko) mycket bra att ha som komplement. Det finns även här många märken och modeller men några av de vanligaste är:
- VJ (Bold, Integrator, Supra, Falcon, Sarva, Xante)
- Icebug (Spirit, Zeal, Pytho)
- Inov-8 (Oroc 280)
Löparskor
Sen är det ju bra att ha ett par vanliga löparskor också. Särskilt som många av oss tränar en del löpning på väg och hårt underlag. Visserligen ska man som orienterare springa så mycket som möjligt i skog (man blir bra på det man tränar på), men dels är det bra att träna på hårt underlag ibland för att utveckla sitt löpsteg och att träna på att springa fort ibland. Sen har man ju inte alltid tillgång till skog när man vill träna och då är det bättre att springa på väg än att inte springa alls. Sen springs det ju en del sprint-orientering under året också och för vissa av dessa är vanliga löparskor bättre än orienteringsskor, särskilt när det går i mer strikt stadsmiljö. Vid val av löparskor, gå till en renodlad löparbutik och ta hjälp av personalen för att välja rätt sko för dina fötter och ditt löpsteg.
Kompass
Det finns två huvudsakliga typer av kompasser – tumkompasser och linjalkompasser (planka). Båda har sina fördelar. Lite förenklat kan man säga att tumkompassen ger bättre kontakt mellan karta och kompass medan plankan gör det något lättare att hålla rak kurs.
Från klubbens sida rekommenderar vi att man alltid börjar orientera med tumkompass. Dels är det den helt dominerande typen, uppskattningsvis minst 90 % av alla orienterare kör med tumkompass och den tekniken är lättare att lära sig.
En tumkompass kan se lite olika ut. De flesta är med fast hus, men det finns även modeller med vridbart hus. Syftet med det vridbara huset är att man även ska kunna använda den som en planka. När man börjar orientera rekommenderar vi att man väljer en tumkompass utan vridbart hus, av samma anledning som vi rekommenderar tumkompass före planka, det är en enklare teknik och man lär sig att integrera karta och kompass bättre. När man har orienterat några år och börjar känna sig säker i tekniken så kan man sen pröva vridbart hus eller planka om man vill det. De flesta, även elitlöpare, använder dock tumkompass utan vridbart hus så känner man sig bekväm med det så fortsätt så.
Vad gäller val av modell är det som med den mesta utrustningen individuellt vad man trivs med. Men det är viktigt med en nål som är stabil och relativt snabbt stabiliserar sig. Springer man med tumkompass måste man också välja om man ska ha kompassen i höger eller vänster hand, och de flesta har tumkompassen i vänster hand. Det är tre märken som dominerar marknaden och som alla tre gör bra kompasser, Silva, Moscow och Str8. Som nybörjarkompass funkar t.ex. Silva NOR bra. Den kostar ca 500 kr. När man börjar springa lite mer på allvar och vill ha snabbare och stabilare nål kan man t.ex välja en Silva Race Jet, Str8, eller någon av Moscows modeller. Dessa ligger från ca 500 kr upp emot 900 kr. Ta chansen att välja kompass på någon tävling där de har försäljning och pröva de olika modellerna och välj en som du tycker känns bra i din hand. De har alla lite olika utformningar och passar t.ex. bättre eller sämre för små resp. stora händer.
SI-bricka ("pinne")
Stämpla, dvs att registrera att man har varit vid en kontroll gör man numera i Sverige med en Sportident-pinne. Det finns andra system, främst EMIT, i andra länder men i Sverige är Sportident helt dominerande. Klubben har en uppsättning lånepinnar, men när man börjar springa mer regelbundet är det bra att skaffa en egen pinne. Det finns för närvarande fem olika modeller SI-card 8-11 och Touch-free. (ja, även här måste man välja…). De varierar i pris från 350 kr till drygt 500 kr. Jag rekommenderar en SI-card 9 till de allra flesta. Det ryms 50 stämplingar i den vilket är tillräckligt för både nybörjare och vanliga motionärer.
Aspirerar man på att springa elitklass och vill minska stämplingstiden med ca 5/100 sekund per stämpling och ha upp till 128 stämplingar per lopp så kan man köpa en SI-card 10 eller 11. SI-card 11 har dessutom en lysdiod som kan vara bra t.ex. på stafetter när många stämplar samtidigt. SI-card Touch-Free är en ny modell som säkert kommer att bli vanligare framöver och som innebär att man kan stämpla utan att behöva sätta pinnen i hålet utan bara svepa den över enheten.
En översikt över modellerna finns här: http://www.sportident.se/Loparbrickor.aspx
Köper kan man antingen göra direkt från Sportident på deras hemsida eller från t.ex. Orienteringsspecialisten i deras butik eller på tävling.
Puls- och GPS-klocka
Som hjälpmedel och analys av träning och tävling är en puls- och GPS-klocka bra att ha. Det är inget som på något sätt är viktigt eller nödvändigt som nybörjare, men när man börjar springa på allvar och vill kunna se hur man har sprungit är det bra att ha.
Det primära användningsområdet för oss som orienterare är som framgår ovan GPS-funktionen, dv satt kunna spela in sitt lopp och sen i efterhand kunna se hur man har sprungit. De flesta tävlingar idag lägger ut banorna i Livelox https://www.livelox.com/ där man kan lägga upp sin rutt och jämföra med andra. För träningsanalys kan man även lägga upp sin karta/bana i QuickRoute http://www.matstroeng.se/quickroute/sv/ och analysera hur man har sprungit. Sen finns ju appar som t.ex Strava för mer grundläggande analys.
Sen kan man ju även ha stor nytta av att mäta pulsen under träning och för att analysera sin fysiska träning i efterhand. De flesta klockorna idag mäter pulsen vid handleden vilket är mycket enklare, man slipper hålla på med pulsband.
Det finns ett flertal märken och modeller som funkar bra och de flesta har fler funktioner än man behöver. Garmin, Polar och Suunto är några av de ledande märkena. Numera finns också flera typer av smartwatch som också mäter puls och har GPS och därmed funkar ok för orientering.
När man köper klocka ska man fundera på vad man ska ha den till. Ska jag bara ha den när jag springer orientering eller vill jag kunna använda den även när jag simmar, cyklar, vandrar och åker längdskidor? Och hur avancerad i övrigt behöver den vara? Man kan nämligen lägga (nästan) hur mycket pengar som helst på en avancerad klocka. I alla fall så fungerar följande modeller bra för orientering utan att vara alltför dyra, sen finns det dyrare och på vissa sätt bättre modeller också.
De två ledande märkena är Garmin och Polar. Nuförtiden finns det dock många klockor med GPS som funkar för ändamålet.
Garmin
Om man enbart är ute efter möjligheten att få ett GPS-spår funkar enkla modeller som Forerunner 35, 45 eller 235. Kostar ca 1500 kr. De är helt ok. Vill man ha en bra generell träningsklocka rekommenderar jag Forerunner 245, från ca 2200 kr. Vill man ha mer avancerade träningsfunktioner så är Forerunner 745 (4000 kr) och 945 (>5000 kr) mycket bra. Dessa har också förinställda funktioner för många olika sporter och funkar t.ex. bra om man tränar mycet annat än löpning - cykel, skidor, simning osv - men är ju dyra...
Polar
En basmodell som fungerar bra är Polars M430 (1600 kr). Vill man ha fler och bättre funktioner så finns dessutom Vantage M2 (3000 kr) eller Vantage V2 (5000 kr). Då får man mer avancerade klockor med fler funktioner.
Pannlampa
Under hösten och vintern är en pannlampa mycket bra att ha på träningarna. Vill man pröva någon nattorientering är det ju också bra med en lampa. Utbudet är stort och det finns ett stort antal modeller i prisklasser från några hundralappar till många tusen. Precis som för det mesta annat får man en bättre lampa med stigande pris, men beroende på hur man tänker använda lampan är det möjligt att hitta bra och prisvärda alternativ. Två saker som är viktiga är ljusstyrka och ljusbild som kombineras olika i olika lampor.
På senare år har det blivit populärt att köpa relativt ljusstarka lampor på direktimport från Kina. Fördelen med dessa är att de levererar mycket ljus för pengarna, men de drar mycket batteri, ljusbilden är ofta inte så bra och det är svårt att få tag på reservdelar. Märken å andra sidan som t.ex. Silva, Mareld (Mila), Lumonite, MTiger, LedX är etablerade märken med hög kvalitet. Bra ljus och bra ljusbild. Men dessa kostar då desto mer. Min rekommendation är att om man har möjlighet så köp inte någon av de billigare lamporna i Instegs- nybörjarmodellerna. De ger så pass dåligt ljus i skogen att man ganska snart kommer att tröttna och ändå köpa en bättre lampa - eller ge upp helt och hållet.
Grovt sett kan man säga att det finns tre olika nivåer – instegsmodeller, mellannivå och proffslampor. Lite om respektive nivå nedan.
Instegs- nybörjarmodeller
Passar bra om man vill prova på att springa med lampa och använder lampa mest på löpträningar och för korta turer i skog. Här kan man komma undan under tusenlappen och i vissa fall ännu billigare. Här måste man dock välja mellan hyfsad ljusstyrka eller hyfsad ljusbild. Generellt kan man säga att ljusbilden är viktigare än ljusstyrkan, även om ljusstyrkan inte är oviktig heller. Det lönar sig normalt sett i längden även för de billigare märkena att köpa kvalitetsmärke och inte titta på ljusstyrka kontra kronor. Silva är ett sådant bra märke. Exempel på modeller är:
- Magicshine MS-602, enkel lampa med hyfsat ljus 399 kr (299 kr tom 28/10) på XXL.
- Magicshine MS-606, enkel lampa med lite bättre ljus 799 kr på XXL
- Silva har flera bra modeller. Dessa har svagare ljus men normalt sett bättre ljusbild än Magicshine-lamporna.
- Silva Cross-trail 5, 899 kr (499 kr v. 44 på XXL) och
- Silva Ninox 3, 399 kr.
Mellannivån
Här börjar man kunna få en hyfsad lampa. Relativt mycket och bra ljus för pengarna. Dessa är bra om man vill kunna använda på träning, men också springa nattorientering lite mer på allvar. Fungerar till exempel bra som lampa för ungdomar eller för dig som springer nattorientering, men lite mer sällan. Exempel på modeller:
- M Tiger X10-EVO-II, 1500 kr
- M Tiger DS Trail II 1800kr
- M Tiger DS II, 2300 kr
Proffslampor
Om man springer mycket i mörker och behöver bra och mycket ljus. Dessa modeller ger mycket ljus och bra ljusbild, och ju i princip är det så att ju mer pengar man lägger desto bättre blir det. Men även de billigare lamporna i denna kategori ger bra ljus och är egentligen mer prisvärda än de dyraste.
- M Tiger Sports Theia II 2995 kr
- Mila Orion, 2950 kr
- M Tiger Sports Hyperion, 3995 kr
- Lumonite Navigator v.2 4000 kr
- LedX Mamba 4000, 4750 kr
- Mila Vega 5000, 6000 kr
- M Tiger Superion 5500 kr
- LedX Cobra 6500, 7500 kr.
I övrigt är ju en bra batterisele bra att ha då de flesta lampor som är bra för ändamålet har ett löst batteri. Här kan bästa rådet vara att köpa en sele på tävling eller åka till Orienteringsspecialisten för att kunna prova själv vad som passar just din storlek och kroppsform.
Samma sak gäller huvudställning, dvs att det är lite individuellt vad som passar huvudstorlek och -form, med den skillnaden att man ofta får med en huvudställning vid köp av pannlampa. Då är tipset att köra med den ett tag och eventuellt komplettera med en annan huvudställning senare om man inte är nöjd med den som följde med.